Inleiding

Een groot deel van de mbo-4 studenten stroomt door naar het hbo (ongeveer 40%). Spirit4you wil mbo-studenten en -docenten ondersteunen en adviseren met een goed en praktisch overstapprogramma, gebruikmakend van de expertise die in de regio Haaglanden en daarbuiten ontwikkeld is. Hiermee kunnen we de transitie van mbo-hbo versterken en versoepelen.

Bekijkjetoekomstnu.nl

Hoe maak je een goede studiekeuze? Waarin verschilt het hbo van het mbo? En wat heb je nodig om het hbo succesvol te doorlopen?

Mbo-studenten die naar het hbo gaan, krijgen ook te maken met een andere manier van studeren. Ze moeten nog meer zelfstandig werken en plannen, digitaal geletterd zijn, informatie opzoeken en kritisch kunnen beoordelen, veel verslagen schrijven en projecten kunnen presenteren. Als ze deze en andere studievaardigheden in voldoende mate beheersen, verloopt de aansluiting op het hbo vaak beter.


Spirit4you wil dit voorkomen en richt zich op verbetering van een succesvolle overstap van het mbo naar het hbo. Ze ondersteunt mbo- scholen en -studenten hierbij met onder meer de website bekijkjetoekomstnu. Hiernaast een directe link om naar de lobbox mbo-hbo te gaan met daarin al het digitale lesmateriaal dat te gebruiken is voor in de klas.

Verder lezen
Bekijkjetoekomst in het hbo event

Op 11 oktober 2022 vond het hbo-event Bekijkjetoekomst in het hbo plaats. Met dit hbo-event krijgen mbo-4 studenten de kans om alvast voor te sorteren op de open dagen van hogescholen, die later in het schooljaar zullen plaatsvinden. Tijdens dit event gaat iedereen naar een van de hbo-scholen in de regio Haaglanden, om de hbo-sector van zijn/haar keuze nader te onderzoeken door in gesprek te gaan met studenten en kleine opdrachtjes te doen die bij deze sector passen. Ook krijgt de student alle informatie die hij/zij nodig heeft om de volgende stap te zetten in de keuze naar de best passende hbo-opleiding.

Met behulp van het begeleidend lesmateriaal kunnen studenten nóg meer uit dit hbo-event halen. Zo krijgen zij een stimulans om na te denken over hun volgende stap.

Wat kun je verwachten
Ontdek de 9 sectoren van het hbo:

 • Aarde en Milieu
 • Economie en bedrijf
 • Gedrag en Maatschappij
 • Gezondheid
 • IT & Design
 • Kunst en Cultuur
 • Onderwijs en Opvoeding
 • Recht en Bestuur
 • Techniek

Hieronder een filmpje van het fysieke event van 2019.

 

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
LOB-cv

Het LOB-cv is een belangrijk instrument om de overstap van het mbo naar het hbo te verbeteren. Het heeft een meerwaarde voor zowel de mbo-student als voor de hogescholen.

Voor de mbo-student is het LOB-cv een goed middel om zich voor te bereiden op de studiekeuzecheck en het intakegesprek op het hbo. De student zet alles op een rij wat met zijn studiekeuze te maken heeft en krijgt hierdoor inzicht en overzicht. Voor het hbo geeft het LOB-cv een vollediger beeld van de mbo-student die zich aanmeldt. Op deze manier kan er beter worden ingegaan op de aangegeven kwaliteiten, studiekeuzeactiviteiten, motivatie en verwachtingen van de betreffende student.

Mbo-studenten maken een account aan met behulp van hun e-mailadres. Mbo-studenten beheren hun eigen account; zij bepalen de inhoud van hun LOB-cv en wie het mag zien. Eenmaal ingelogd verschijnen de zes thema's waarover ze vragen moeten beantwoorden. Ze doorlopen stap-voor-stap deze onderdelen en vullen alles zo goed mogelijk in.


Bij De Haagse Hogeschool hebben de toekomstige studenten de mogelijkheid om hun LOB-cv te uploaden bij het aanvragen van een studiekeuzecheck.
De studiekeuzecheck is een gesprek om de laatste twijfels wat betreft hun keuze voor de opleiding te bespreken.

 

 

Student Skills Team

Spirit4you maakt graag en dankbaar gebruik van student rolmodellen. De kracht van rolmodellen zit in het feit dat de leerling zichzelf spiegelt aan het rolmodel en daarmee zijn/haar toekomstmogelijkheden positief inziet en hieruit motivatie haalt.

Om bovenstaande een 'positieve boost' te geven, is per september '20 het Student Skills Team opgericht. Dit team bestaat uit hbo-studenten die zorgvuldig geselecteerd en inhoudelijk getraind zijn om zodoende ingezet te worden als ervaringsdeskundigen. 

De studenten bereiden mbo'ers voor op de overstap naar het hbo. Specifiek gaat het om bewustwording en ontwikkeling/versterking van de benodigde hbo-vaardigheden. Hierdoor weten mbo'ers beter wat er van hen wordt verwacht op het hbo en zijn zij dan ook beter voorbereid. Uiteindelijk bevordert deze betere voorbereiding het studiesucces en kan voortijdig uitval wellicht voorkomen worden. 

Wat kun je verwachten als het Student Skills Team bij je langs komt op school voor een workshop?

 • Welke vaardigheden heb je nodig op het hbo, wat wordt er van je verwacht?
 • Hoe anders is de havo dan het mbo en hoe hebben de Student Skills Team studenten zelf de overstap ervaren?
 • Wat hebben zij gemist in de begeleiding en wat niet?
 • Wat ging er goed en wat hadden ze zelf anders kunnen aanpakken in de voorbereiding?

Aan de hand van een praktische workshop geven ze tips en handvatten mee om zich voor te bereiden op de overstap naar het hbo. 

Ben je geinteresseerd om je school aan te melden voor een workshop hbo-vaardigheden? Aanmelden kan hier

Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met Mascha Westgeest, m.westgeest@spirit4you.nl      

Bekijk hier het filmpje over hbo-skills

Verder lezen
Keuzedeel mbo-hbo

Uit onderzoek blijkt dat de doorstroom van mbo naar hbo niet optimaal verloopt. Er vallen veel mbo'ers uit in het eerste jaar van het hbo. Bovendien veranderen veel studenten in of na het eerste van opleiding. De invoering van een nieuwe kwalificatiestructuur in het mbo maakt het mogelijk om studenten een keuzedeel aan te bieden dat hen beter voorbereidt op het hbo. 
De regionale mbo- en hbo-instellingen willen de kans op studiesucces van mbo'ers die hun studie aan het hbo vervolgen zoveel mogelijk vergroten. Om dit bereiken, zullen zij mbo-studenten tijdens   hun oriëntatie op een vervolgstudie goed begeleiden. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de   capaciteiten van studenten, hun beroepsbeeld, de arbeidsmarkt en (hbo-) vervolgopleidingen. Het   belangrijkste doel is de overstap van mbo naar hbo te vergemakkelijken. Ook krijgen de mbo'ers een   traject aangeboden met generieke en specifieke opleidingscompetenties om de vooruitzichten op   een succesvolle vervolgstudie aan het hbo te vergroten.

Verder lezen
Overstapp, dé app voor naar het hbo

Spirit4you heeft een app ontwikkeld: de OverstAPP.
Aan de hand van vier logische opeenvolgende stappen is de app behulpzaam in het keuzeproces van de leerling/student voor een vervolgopleiding in het hbo.

Doel is dat de leerling/student een passende opleidingskeuze kan maken, waarbij alle relevante informatie op het gebied van het keuzeproces in 1 overzichtelijke app te vinden is. Met de app wordt de content zo aangeboden dat deze aansluit bij de fase waarin de leerling/student zich bevindt.

Meer info over de app is hiernaast te downloaden. 

 

Film: 'Naar het hbo in coronatijd..'

Van de havo of het mbo naar het hbo overstappen heeft meestal veel impact. Het afgelopen jaar is daar nog een factor bijgekomen: corona. Met als gevolg online lessen en studiekeuze-activiteiten. Wat heeft dat met studenten en ook met docenten gedaan? In de film 'Naar het hbo in coronatijd...' vertellen jongeren, SLB'ers en decanen van de havo, het mbo en het hbo over hun ervaringen. Ze geven ook aan wat hun verwachtingen en wensen voor het komend jaar zijn. De film is geadresseerd aan het hbo en opgenomen in de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Maar dat had elke andere hogeschool kunnen zijn.

Bij de film hoort een pamflet dat een inspiratie kan zijn voor alle onderwijsprofessionals, met name docenten en SLB'ers.

Klik hiernaast op de link voor de film en het pamflet!