Inleiding

Spirit4you wil havo-scholen ondersteunen en adviseren met de implementatie en uitvoering van een degelijk en praktisch programma LOB, gebruikmakend van de expertise die in de regio Haaglanden en daarbuiten ontwikkeld is. Hiermee kunnen scholen de overstap van hun leerlingen naar het hbo zorgvuldig voorbereiden.

Bekijkjetoekomstnu.nl

Hoe maak je een goede studiekeuze? Waarin verschilt het hbo van de havo? En wat heb je nodig om het hbo succesvol te doorlopen?

Het is niet makkelijk voor havoleerlingen om een goede studiekeuze te maken. Vaak hebben ze nauwelijks een idee in welke richting ze het moeten zoeken. Maar ook het tegenovergestelde komt voor: leerlingen die zo vastbesloten zijn dat ze geen andere keuzemogelijkheden onderzoeken.

Havoleerlingen die naar het hbo gaan, krijgen ook te maken met een andere manier van studeren. Ze moeten zelfstandig kunnen werken en plannen, digitaal geletterd zijn, informatie opzoeken en kritisch kunnen beoordelen, veel verslagen schrijven en projecten kunnen presenteren. Als ze deze en andere studievaardigheden in voldoende mate beheersen, verloopt de aansluiting op het hbo vaak beter.

Spirit4you wil dit voorkomen en richt zich op verbetering van een succesvolle overstap van de havo naar het hbo. Ze ondersteunt havo- scholen en -leerlingen hierbij met onder meer de website bekijkjetoekomstnu. Hiernaast een directe link om naar de lobbox havo-hbo te gaan met daarin al het digitale lesmateriaal dat te gebruiken is voor in de klas.

Verder lezen
Bekijkjetoekomst Event

Op 10 oktober 2023 vindt het Bekijkjetoekomst Event in het Bingoal Stadion van ADO Den Haag plaats. Havo-4 leerlingen krijgen een interactief programma aangeboden. Het doel van het programma is om de leerlingen in de startblokken te zetten, zodat ze na het event aan de slag gaan en zich gaan oriënteren op de fase na de havo-opleiding. 

De leerlingen starten met een plenaire kick-off waarna ze 2 workshops volgen. Tot slot eindigen ze op de oriëntatiemarkt waar ze zelfstandig rond kunnen kijken.

 

Hieronder een filmpje van het fysieke event van 2019.

 

 

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
LOB-cv

Het LOB-cv

Het LOB-cv is een belangrijk instrument om de overstap van de havo naar het hbo te verbeteren. Het heeft een meerwaarde voor zowel havoleerlingen als voor de hogescholen.

Voor de havoleerling is het LOB-cv een goed middel om zich voor te bereiden op de studiekeuzecheck en het intakegesprek op het hbo. De leerling zet alles op een rij wat met zijn studiekeuze te maken heeft en krijgt hierdoor inzicht en overzicht. Voor het hbo geeft het LOB-cv een vollediger beeld van de havo-leerling die zich aanmeldt. Op deze manier kan er beter worden ingegaan op de aangegeven kwaliteiten, studiekeuzeactiviteiten, motivatie en verwachtingen van de betreffende leerling.

Uw leerlingen maken een account aan met behulp van hun e-mailadres. Leerlingen beheren hun eigen account; zij bepalen de inhoud van hun LOB-cv en wie het mag zien. Eenmaal ingelogd verschijnen de zes thema's waarover ze vragen moeten beantwoorden. Ze doorlopen stap-voor-stap deze onderdelen en vullen alles zo goed mogelijk in.


Bij De Haagse Hogeschool hebben de toekomstige studenten de mogelijkheid om hun LOB-cv te uploaden bij het aanvragen van een studiekeuzecheck.
De studiekeuzecheck is een gesprek om de laatste twijfels wat betreft hun keuze voor de opleiding te bespreken.

Student Skills Team

Spirit4you maakt graag en dankbaar gebruik van student rolmodellen. De kracht van rolmodellen zit in het feit dat de leerling zichzelf spiegelt aan het rolmodel en daarmee zijn/haar toekomstmogelijkheden positief inziet en hieruit motivatie haalt.

Om bovenstaande een 'positieve boost' te geven, is per september '20 het Student Skills Team opgericht. Dit team bestaat uit hbo-studenten die zorgvuldig geselecteerd en inhoudelijk getraind zijn om zodoende ingezet te worden als ervaringsdeskundigen. 

De studenten bereiden havisten voor op de overstap naar het hbo. Specifiek gaat het om bewustwording en ontwikkeling/versterking van de benodigde hbo-vaardigheden. Hierdoor weten havisten beter wat er van hen wordt verwacht op het hbo en zijn zij dan ook beter voorbereid. Uiteindelijk bevordert deze betere voorbereiding het studiesucces en kan voortijdig uitval wellicht voorkomen worden. 

Wat kun je verwachten als het Student Skills Team bij je langs komt op school voor een workshop?

 • Welke vaardigheden heb je nodig op het hbo, wat wordt er van je verwacht?
 • Hoe anders is de havo dan het hbo en hoe hebben de Student Skills Team studenten zelf de overstap ervaren?
 • Wat hebben zij gemist in de begeleiding en wat niet?
 • Wat ging er goed en wat hadden ze zelf anders kunnen aanpakken in de voorbereiding?

Aan de hand van een praktische workshop geven ze tips en handvatten mee om zich voor te bereiden op de overstap naar het hbo. 

Ben je geinteresseerd om je school aan te melden voor een workshop hbo-vaardigheden? Aanmelden kan hier

Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met Mascha Westgeest, m.westgeest@spirit4you.nl      

Bekijk hier het filmpje hbo-skills

 

Verder lezen
Overstapp - dé app voor naar het hbo

Spirit4you heeft een app ontwikkeld: de OverstAPP.
Aan de hand van vier logische opeenvolgende stappen is de app behulpzaam in het keuzeproces van de leerling/student voor een vervolgopleiding in het mbo of het hbo.

Doel is dat de leerling/student een passende opleidingskeuze kan maken, waarbij alle relevante informatie op het gebied van het keuzeproces in 1 overzichtelijke app te vinden is. Met de app wordt de content zo aangeboden dat deze aansluit bij de fase waarin de leerling/student zich bevindt.

Meer info over de app is hiernaast te downloaden. 

 

 
 

Film: 'Naar het hbo in coronatijd..'

Van de havo of het mbo naar het hbo overstappen heeft meestal veel impact. Het afgelopen jaar is daar nog een factor bijgekomen: corona. Met als gevolg online lessen en studiekeuze-activiteiten. Wat heeft dat met studenten en ook met docenten gedaan? In de film 'Naar het hbo in coronatijd...' vertellen jongeren, SLB'ers en decanen van de havo, het mbo en het hbo over hun ervaringen. Ze geven ook aan wat hun verwachtingen en wensen voor het komend jaar zijn. De film is geadresseerd aan het hbo en opgenomen in de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Maar dat had elke andere hogeschool kunnen zijn.

Bij de film hoort een pamflet dat een inspiratie kan zijn voor alle onderwijsprofessionals, met name docenten en SLB'ers.

Klik hiernaast op de link voor de film en het pamflet!

 

Hbo4you

Hbo4you: coaching voor havo leerlingen die de overstap naar het hbo gaan maken en voor wie extra begeleiding wenselijk is.

Spirit4you vindt dat iedere jongere een goede kans moet krijgen voor een succesvolle stap naar het hbo. Soms is extra begeleiding daarbij wenselijk.

Spirit4you start vanaf 2022 met een nieuw project: Hbo4you, het coachen van havo 5-leerlingen, die de overstap naar het hbo gaan maken en over wie de mentor/decaan zorgen heeft, vanwege thuissituatie en/of problematieken.

Wat

Havoleerlingen die dat nodig hebben, krijgen de mogelijkheid om met hulp van een professionele coach de overstap naar het hbo goed te laten verlopen. De coach motiveert, stimuleert en geeft advies waar de leerling het nodig heeft. De coach helpt de leerling om te anticiperen op belemmeringen, zodat hij/zij niet vastloopt. De coaching loopt van de maand mei in het examenjaar tot en met de eerste 100 dagen op het hbo. Er is wekelijks contact tussen de leerling en de coach.

Waarom

Met behulp van de coaching wordt ervoor gezorgd dat kwetsbare leerlingen niet voortijdig uitvallen. De coaching zorgt ervoor dat een jongere een betere start op het hbo kan maken.

Voor wie

De coaching is bedoeld voor havo eindexamenkandidaten die binnenkort overstappen naar het hbo. De school meldt de leerling aan.

Welke criteria zijn er om leerlingen aan te melden?

 • De leerling ervaart niet (altijd) de juiste steun vanuit de omgeving
 • De leerling is heeft het soms moeilijk
 • De leerling heeft onvoldoende kennis over de mogelijkheden op het hbo
 • De leerling kan moeilijk kiezen omdat er zoveel keuze is aan opleidingen
 • De leerling kan zich moeilijk concentreren en wil soms stoppen met school
 • De leerling heeft slechte schoolprestaties
 • De leerling geeft aan steun nodig te hebben op het hbo
 • De leerling heeft een duwtje in de goede richting nodig

Niet in aanmerking komen zijn leerlingen die in begeleiding zijn bij meerdere hulpverlenende instanties. Extra begeleiding is dan overbodig.

Voorwaarden voor de start van de coaching:

 • De aanmelding voldoet aan de gestelde criteria
 • De leerling is gemotiveerd tot het aangaan van een overeenkomst met de coach
 • De ouders zijn geïnformeerd over de coaching

Heb je een leerling voor wie dit coaching traject passend is? Meld je leerling hier aan

Heb je vragen over dit traject? Je bent welkom te bellen/appen met Mascha Westgeest, 06-24935146 of stuur een mail naar m.westgeest@spirit4you.nl

Hbo4you