home   >   vo-mbo   >   begeleiding-overstap

Met de projecten die onder begeleiding van de overstap vallen ondersteunt Spirit4you scholen om de overstap van leerlingen van vo naar vervolgonderwijs, werk of dagbesteding soepel te laten verlopen.

Spirit4you brengt het overstaptraject in kaart en communiceert hierover met scholen, besturen en gemeenten. Hier hoort een zorgvuldige overdracht van gegevens bij, evenals het organiseren van netwerk- en professionaliseringsbijeenkomsten.
 

VOROC

Het overstapsysteem van de regio Haaglanden

Wat

VOROC is een digitaal systeem voor scholen dat de overstap van leerlingen van Voortgezet Onderwijs naar ROC ondersteunt. Leerlingen worden aangemeld voor het ROC en decanen van het vmbo ontvangen een terugkoppeling hiervan. Hierdoor komt informatie sneller en gemakkelijker bij verschillende partijen terecht.

Waarom

Vo- en mbo-scholen en gemeenten krijgen door VOROC inzicht in het aanmeldproces van elke leerling. Het doel is dat elke leerling zich op tijd (voor 1 april) aanmeldt en dat elke leerling op een juiste plek op het mbo terechtkomt.

Voor wie

VOROC is bedoeld voor vo-scholen, ROC’s en gemeenten in regio Haaglanden.

Verder lezen
LOB-paspoort

Inzicht in LOB-activiteiten

Als afronding van het LOB-traject op de vo-school vult de leerling zijn/haar LOB-paspoort digitaal in. Dit paspoort wordt gebruikt bij de intake op de vervolgopleiding, zowel door de leerling als door de intaker.

 

 

Verder lezen
MBO4YOU

Coaching voor vierdejaars vmbo-leerlingen

Wat

Vmbo-leerlingen die dat nodig hebben, krijgen de mogelijkheid om met hulp van een professionele coach de overstap naar het mbo goed te laten verlopen. Een coach motiveert, stimuleert en geeft advies daar waar de leerling het nodig heeft. De coach helpt de leerling om te anticiperen op belemmering, zodat de leerling niet vastloopt. De coaching loopt door tot en met het eerste leerjaar op het mbo.

Waarom

Met behulp van de coaching wordt ervoor gezorgd dat kwetsbare leerlingen niet voortijdig uitvallen. De coaching zorgt ervoor dat vmbo-leerlingen een betere start op het mbo kunnen maken.

Voor wie

De coaching is bedoeld voor vierdejaars vmbo-leerlingen die binnenkort overstappen naar het mbo. De vo-school meldt de leerling aan.

Voor meer informatie over wie in aanmerking komt en de aanmeldprocedure, zie de informatiebrief bij documenten.

 

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
Loopbaanadvies

In gesprek met een loopbaanadviseur

Een loopbaantraject van ROC Mondriaan biedt ondersteuning aan leerlingen die niet zonder meer kunnen instromen in het vervolgonderwijs, omdat onduidelijkheid bestaat over bijv. het maken van een keuze, capaciteit van de leerling, het kennisniveau van de leerling, leerstoornissen, psychosociale problematiek, motivatie en/of gedragsproblematiek.

Dit aanbod vanuit Spirit4you is aanvullend op het reguliere aanbod van mbo-scholen.

Een loopbaantraject kan in VOROC aangevraagd worden door decanen van scholen in de regio Haaglanden.

Waarom

Hiermee worden leerlingen ondersteunt bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding.

Voor wie

Leerlingen en decanen.

Workshops voor leerlingen

Students Skills Team

Sterker naar het mbo door voorlichting, coaching en begeleiding ter bevordering van de ontwikkeling van mbo-vaardigheden bij vmbo-leerlingen die de overstap naar het mbo gaan maken, in samenwerking met studenten HRM van de Haagse Hogeschool.
Informatie over inhoud, werkwijze en aanmelding volgt per email.
 

Warme overdracht

Zorgvuldige overdracht van kwetsbare leerlingen

Wat

Leerlingen kunnen in VOROC worden aangemeld voor de warme overdracht: een week richting het einde van het schooljaar waarbij een vo-vertegenwoordiger gegevens over leerlingen persoonlijk overgedragen worden aan een mbo-vertegenwoordiger. Het gaat dan om informatie over bijvoorbeeld de thuissituatie, gezondheid en gedragsproblemen. Spirit4you matcht de betrokken vo-vertegenwoordiger aan de juiste persoon op het mbo.

Waarom

De warme overdracht zorgt ervoor dat gegevens over vmbo-leerlingen zorgvuldig worden overgedragen aan het mbo, waardoor ze beter kunnen starten aan een mbo-opleiding.

Voor wie

De warme overdracht is bedoeld voor leerlingen die:

  • In het laatste leerjaar actueel contact gehad hebben met JGZ, GGD, Bureau Jeugdzorg of Leerplichten en/of;
  • Actuele contacten hebben met jeugdreclassering of jeugdbescherming (voogdij) en/of;
  • In de laatste twee leerjaren geplaatst zijn in Rebound en/of;
  • In het laatste leerjaar besproken zijn in het Zorg- en Adviesteam (ZAT) en/of;
  • Niet behoren tot bovenstaande catergorieën maar u als onderwijsprofessional wel de inschatting maakt dat overdracht van informatie voor de start van de nieuwe opleiding nodig is.