Een groot deel van de mbo-4 studenten stroomt door naar het hbo (ongeveer 40%). Spirit4you wil mbo-studenten en -docenten ondersteunen an adviseren met een goed en praktisch overstapprogramma, gebruikmakend van de expertise die in de regio Haaglanden en daarbuiten ontwikkeld is. Hiermee kunnen we de transitie van mbo-hbo versterken en versoepelen.

Hbo-vaardigheden

Op het hbo krijgen mbo-studenten te maken met een andere manier van studeren. Je moet bijvoorbeeld nog meer kunnen analyseren, onderzoeken maken, lange teksten lezen en snel informatie kunnen opzoeken. Het is voor een mbo-student prettig om te weten welke vaardigheden belangrijk zijn op het hbo en welke eventueel nog versterkt kunnen worden.

Met de 10 digitale opdrachtkaarten kunnen mbo-studenten ontdekken welke studievaardigheden ze op het hbo nodig hebben. Best handig om alvast mee aan de slag te gaan.


Momenteel wordt gewerkt aan de Lobbox mbo > hbo met programma's om op het mbo te gebruiken richting de overstap naar het hbo. Heeft u suggesties voor de Lobbox mbo > hbo? Laat het ons weten, graag via info@spirit4you.nl. De Lobbox mbo > hbo wordt onderdeel van bekijkjetoekomstnu.nl, een initiatief van scholen en gemeenten in de regio Haaglanden met als belangrijk doel het voorkomen van uitval en het bevorderen van de doorstroom naar vervolgonderwijs en werk.

Masterclasses

Vier keer per jaar biedt Spirit4you Masterclasses aan. Een activiteit voor havisten/mbo-studenten uit het examenjaar, die vragen hebben over de keus voor de juiste hbo-opleiding. De studenten zijn hartelijk welkom voor een middag met inspirerende opdrachten, waarbij de jongeren in kleine groepjes aan de slag gaan om (zelf)kennis te vergaren ten behoeve van de studiekeuze. Tijdens de middag zijn er ook studenten aanwezig waarmee de mbo-studenten in gesprek kunnen gaan over wat het betekent om aan het hbo te studeren. De middag wordt begeleid door zowel studiekeuzeadviseurs als hbo-studenten. De Masterclasses worden altijd op een hbo-instelling gegeven, zodat de student direct al een inkijkje krijgt van het hbo.

Onderwerpen van de Masterclasses zijn:

  • Help! Ik kan niet kiezen
  • Hbo-vaardigheden
  • Wegwijs in het hbo
  • Kans op de arbeidsmarkt

De Masterclasses bieden tevens ruimte voor het verkrijgen van kennis over eigen kwaliteiten en vaardigheden, Dit evenement is geschikt voor havisten, mbo-studenten, ouders en docenten.

Data Masterclasses 2020-2021 volgen
 

Keuzedeel

Uit onderzoek blijkt dat de doorstroom van mbo naar hbo niet optimaal verloopt. Er vallen veel mbo'ers uit in het eerste jaar van het hbo. Bovendien veranderen veel studenten in of na het eerste van opleiding. De invoering van een nieuwe kwalificatiestructuur in het mbo maakt het mogelijk om studenten een keuzedeel aan te bieden dat hen beter voorbereidt op het hbo. 

De regionale mbo- en hbo-instellingen willen de kans op studiesucces van mbo'ers die hun studie aan het hbo vervolgen zoveel mogelijk vergroten. Om dit bereiken, zullen zij mbo-studenten tijdens hun oriëntatie op een vervolgstudie goed begeleiden. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de capaciteiten van studenten, hun beroepsbeeld, de arbeidsmarkt en (hbo-) vervolgopleidingen. Het belangrijkste doel is de overstap van mbo naar hbo te vergemakkelijken. Ook krijgen de mbo'ers een traject aangeboden met generieke en specifieke opleidingscompetenties om de vooruitzichten op een succesvolle vervolgstudie aan het hbo te vergroten.

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
Professionalisering

Spirit4you ondersteunt ook de overstap van mbo-studenten naar het hbo. Niet als het gaat om programmatische aansluiting, wel als het gaat om studiekeuzen, hbo-vaardigheden en wegwijs in het hbo. Zo zijn collega's vanuit het mbo zeer welkom tijdens bijeenkomsten als symposia en Masterclasses.

Voor in de agenda:

Data Symposia en Masterclasses 2020-2021 volgen

 

 

Overstapp - naar het hbo

Dé app voor de overstap naar mbo en hbo in de regio Haaglanden. Meer informatie volgt nog.