Een groot deel van de mbo-4 studenten stroomt door naar het hbo (ongeveer 40%). Spirit4you wil mbo-studenten en -docenten ondersteunen an adviseren met een goed en praktisch overstapprogramma, gebruikmakend van de expertise die in de regio Haaglanden en daarbuiten ontwikkeld is. Hiermee kunnen we de transitie van mbo-hbo versterken en versoepelen.

Hbo-vaardigheden

Op het hbo krijgen mbo-studenten te maken met een andere manier van studeren. Je moet bijvoorbeeld nog meer kunnen analyseren, onderzoeken maken, lange teksten lezen en snel informatie kunnen opzoeken. Het is voor een mbo-student prettig om te weten welke vaardigheden belangrijk zijn op het hbo en welke eventueel nog versterkt kunnen worden.

Met de 10 digitale opdrachtkaarten kunnen mbo-studenten ontdekken welke studievaardigheden ze op het hbo nodig hebben. Best handig om alvast mee aan de slag te gaan.


Momenteel wordt gewerkt aan de Lobbox mbo > hbo met programma's om op het mbo te gebruiken richting de overstap naar het hbo. Heeft u suggesties voor de Lobbox mbo > hbo? Laat het ons weten, graag via info@spirit4you.nl. De Lobbox mbo > hbo wordt onderdeel van bekijkjetoekomstnu.nl, een initiatief van scholen en gemeenten in de regio Haaglanden met als belangrijk doel het voorkomen van uitval en het bevorderen van de doorstroom naar vervolgonderwijs en werk.

Student Skills Team

De overgang van een vervolgopleiding op het hbo wordt door veel mbo'ers als 'anders' ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat kennis hebben en het kunnen inzetten van hbo-studievaardigheden een belangrijke factor voor studiesucces is. Het is voor de toekomstige hbo-student van belang dat hij of zij aan de ontwikkeling van zijn studievaardigheden werkt. De afstemming en samenwerking tussen mbo- en hbo-instellingen is nodig om de overgang van de mbo'ers te verbeteren en daarmee hun kans op studiesucces te vergroten. 

Om bovenstaande een 'positieve boost' te geven, is vanaf september '20 het Student Skills Team opgericht. Dit Team bestaat uit hbo-studenten die zorgvuldig geselecteerd en inhoudelijk getraind zijn om zodoende ingezet te worden als ervaringsdeskundigen. 

Het project is erop gericht om havisten en mbo'ers voor te bereiden op de overstap naar het hbo. Specifiek gaat het om bewustwording en ontwikkeling/versterking van de benodigde hbo-vaardigheden. Hierdoor weten leerlingen/mbo'ers beter wat er van hen wordt verwacht op het hbo en zijn zij dan ook beter voorbereid. Uiteindelijk bevordert deze betere voorbereiding het studiesucces en kan voortijdig uitval wellicht voorkomen worden. 

Het project is succesvol als havisten/mbo'ers een beter beeld hebben van wat zij kunnen verwachten op het hbo en welke hbo-vaardigheden zij hiervoor nodig hebben. 

Studiejaar '20/'21 zijn er maar liefst 14 studenten geselecteerd van de opleiding HRM die zich voor 3 ECTS inzetten op de havo-scholen. Zij zijn de rolmodellen voor deze doelgroep en vertellen de doelgroep over hoe zij hun eigen overstap hebben ervaren en wat zij zelf er aan hadden kunnen doen om zich eventueel beter voor te bereiden. Ook geven zij -zijdelings- advieven aan de scholen hoe zij hun leerlingen/studenten nog beter voor te bereiden op de overstap naar een vervolgopleiding.  

De meest voorkomende onderwerpen die het Student Skills Team behandels zijn:

  • Welke vaardigheden heb je nodig op het hbo, wat wordt er van je verwacht?
  • Wat komt er kijken bij het aanmelden voor en het volgen van een hbo opleiding?
  • Wat moet je kunnen? 
  • Hoe anders is het hbo dan het mbo?
  • Hoe hebben de Student Skills Team studenten zelf de overstap ervaren?
  • Wat hebben zij gemist in de begeleiding en wat niet?
  • Wat ging er goed en wat hadden ze zelf anders kunnen aanpakken in de voorbereiding?

Aan de hand van een praktische workshop geven ze tips en handvatten mee om zich voor te bereiden op de overstap naar het hbo. 

Havo-scholen en mbo-instellingen geven aan het fijn te vinden dat de voorlichting gegeven wordt door studenten, m.n. omdat deze studenten voor heel veel leerlingen ook rolmodellen zijn. De studenten zelf geven ook aan het leuk te vinden om onderdeel te zijn van het Student Skills Team, omdat zij zelf ook een hele route hebben afgelegd en het niet altijd makkelijk was daar te komen waar ze nu zijn. Zij geven een positief signaal af. "Als ik het kan, kan jij het ook. Geloof in jezelf en bereid je goed voor! hebben gehad".  

Ben je geinteresseerd om je school aan te melden voor een workshop hbo-vaardigheden? Aanmelden kan hier

Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met Mascha Westgeest, m.westgeest@spirit4you.nl      

Keuzedeel

Uit onderzoek blijkt dat de doorstroom van mbo naar hbo niet optimaal verloopt. Er vallen veel mbo'ers uit in het eerste jaar van het hbo. Bovendien veranderen veel studenten in of na het eerste van opleiding. De invoering van een nieuwe kwalificatiestructuur in het mbo maakt het mogelijk om studenten een keuzedeel aan te bieden dat hen beter voorbereidt op het hbo. 

De regionale mbo- en hbo-instellingen willen de kans op studiesucces van mbo'ers die hun studie aan het hbo vervolgen zoveel mogelijk vergroten. Om dit bereiken, zullen zij mbo-studenten tijdens hun oriëntatie op een vervolgstudie goed begeleiden. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de capaciteiten van studenten, hun beroepsbeeld, de arbeidsmarkt en (hbo-) vervolgopleidingen. Het belangrijkste doel is de overstap van mbo naar hbo te vergemakkelijken. Ook krijgen de mbo'ers een traject aangeboden met generieke en specifieke opleidingscompetenties om de vooruitzichten op een succesvolle vervolgstudie aan het hbo te vergroten.

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
Professionalisering

Spirit4you ondersteunt ook de overstap van mbo-studenten naar het hbo. Niet als het gaat om programmatische aansluiting, wel als het gaat om studiekeuzen, hbo-vaardigheden en wegwijs in het hbo. Zo zijn collega's vanuit het mbo zeer welkom tijdens bijeenkomsten als symposia en Masterclasses.

Voor in de agenda:

Data Symposia en Masterclasses 2020-2021 volgen

 

 

Overstapp - naar het hbo