Nieuwsbrief Spirit4you havo-mbo-hbo

september 2021

Doorstroom naar hbo en mbo: een jaar vol activiteiten

Het schooljaar 2021-2022 is voor iedereen weer begonnen, vol nieuwe uitdagingen als het gaat om de verantwoordelijkheid voor de begeleiding van leerlingen. Voor alle lezers van deze nieuwsbrief veel succes en werkplezier dit schooljaar! Voor de overstap naar het hbo hebben we het hele jaar activiteiten in de agenda staan. Hier vind je ons volledige programma. Heb je vragen of suggesties m.b.t. het programma? Deel ze met ons via info@spirit4you.nl. 

Een paar data uitgelicht: op 16 september van 9.00 tot 10.00 uur maken we graag nader kennis met startende decanen. Ee aparte uitnodiging wordt hiervoor verstuurd.

Diezelfde dag, van 10.00 tot 11.00 uur, hebben we een online briefing voor het event Bekijkjetoekomst in het hbo, dat op 5 oktober plaatsvindt. Alle deelnemende scholen krijgen de uitnodiging voor deze bijeenkomst toegestuurd.

Op 23 september staat van 15.00 tot 16.00 uur het eerste netwerk havo-hbo op de agenda. De uitnodiging hiervoor volgt.

Met regelmaat sturen we een nieuwsbrief met daarin de laatste informatie over bijeenkomsten en activiteiten. Wil je collega ook de nieuwsbrief ontvangen? Graag! Aanmelden kan via onze site.

 

Management festival op 9 november

Vlak voor de zomer stuurden we al een save the date voor het management festival op 9 november, vanaf 16.00 uur. Hoe slaan de directeuren en managers van havo, mbo en hbo de handen ineen als het gaat om een betere doorstroom naar het hbo? Wethouder Hilbert Bredemeijer opent het festival en Splinter Chabot gaat met ons in gesprek over thema's als doorstroom, verbinding, kansengelijkheid en arbeidsmarkt. We gaan in gesprek met studenten en we halen op én brengen. De opbrengsten van de middag worden gebruikt als input voor beleid en activiteiten in de komende periode. Fijn als je erbij bent op 9 november! Het festival vindt fysiek plaats in de Speakers Corner van De Haagse Hogeschool. Hier kun je je aanmelden. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen. 

Event Bekijkjetoekomst in het hbo

Op 16 september vindt voor alle deelnemende havo-scholen de briefing plaats voor het online event Bekijkjetoekomst in het hbo. Fijn dat zoveel scholen met hun leerlingen deelnemen. Bij het event hoort een voorbereidende les en een reflectieles. Vanaf 16 september staan deze in de lobbox. 

In nauwe samenwerking met vo, mbo en hogescholen in de regio Haaglanden en brancheorganisaties komt het event Bekijkjetoekomst in het hbo tot stand, op 5 oktober alleen voor havisten. Voor het mbo wordt de datum voor deelname aan het event later bepaald.

Natuurlijk is iedereen welkom een kijkje te nemen bij het event. Dat kan de hele dag door, vanaf 10.30 uur. Hier vind je de uitnodiging. Fijn als je erbij bent op 5 oktober!

Dit is het moment voor meer praktijkgericht denken

Hoe leren havisten en wat zou voor hen een goede leeromgeving zijn? Welke vaardigheden krijgen op havo-scholen nu veel aandacht en welke verdíenen meer aandacht? Het waren een paar van de vragen uit het onderzoek ‘In en van praktijkervaringen leren op het havo’, dat het Expertisepunt LOB onlangs uitvoerde. In totaal 65 decanen, loopbaancoaches en docenten vulden de vragenlijst in. Onderwijskundige Jannet Maréchal analyseerde de uitkomsten. Wat zijn haar bevindingen en welke adviezen heeft ze voor havo-scholen die hun leerlingen meer praktijkervaringen willen bieden? Lees hier het interview met Jannet Marechal.

Op 30 september staat van 15.00 tot 16.30 uur een webinar over dit thema gepland. Je bent hartelijk welkom deel te nemen. Hier kun je je aanmelden voor het webinar. Aanwezigen krijgen de resultaten van het onderzoek toegestuurd, naast informatie om de volgende stap te zetten binnen de school of binnen de regio.

Naar het hbo in coronatijd

Van de havo of het mbo naar het hbo overstappen heeft meestal veel impact. Het afgelopen jaar is daar nog een factor bijgekomen: corona. Met als gevolg online lessen en studiekeuze-activiteiten. Wat heeft dat met studenten en ook docenten gedaan?

In de film 'Naar het hbo in coronatijd..' vertellen jongeren, SLB'ers en decanen van de havo, het mbo en het hbo over hun ervaringen. Ze geven ook aan wat hun verwachtingen en wensen voor het komend jaar zijn. 
De film is geadresseerd aan het hbo en opgenomen in de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Dat had ook elke andere hogeschool kunnen zijn. Bij de film hoort een pamflet dat een inspiratie kan zijn voor alle onderwijsprofessionals, met name docenten en SLB'ers. Bekijk hier de film, lees het pamflet en laat je inspireren.

Afmelden nieuwsbrief

Spirit4you.nl | © Spirit4you 2020