Nieuwsbrief Spirit4you havo-mbo-hbo

maart 2024

Herinnering; nog een paar weken voor de aanmelddeadline 1 mei

Leerlingen en studenten kunnen zich via Studielink uiterlijk 1 mei aanmelden voor een vervolgopleiding. Let op: om zich aan te kunnen melden, hebben ze een DigiD nodig. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat ze per post de activeringscode ontvangen.

Is er nog twijfel over studiekeuze? Laat leerlingen en studenten dan nog even een rondje Open Dagen doen bij de hogescholen. Hier een overzicht van alle open dagen in regio Haaglanden.

Belangrijke Informatie over DUO

We merken dat vragen maar ook zorgen rondom studeren en wat het allemaal kost behoorlijk speelt onder jongeren. DUO vindt het belangrijk onderwijsprofessionals hierover te informeren.

Hieronder meer informatie over stoppen in het eerste jaar en studievertraging (iets wat helaas nog erg veel voorkomt). Goed om hier alvast meer over te weten om jongeren hierover goed te kunnen informeren.

Studiefinanciering, meer dan een lening Studenten die aan het begin staan van hun studie moeten veel regelen. Een belangrijke vraag is vaak: hoe ga ik alles betalen? Het antwoord van DUO is: vraag studiefinanciering aan. Maar DUO heeft meer adviezen, bijvoorbeeld over het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst. DUO heeft de pagina duo.nl/meerdanlenen ontwikkeld om studenten tips te geven over mogelijkheden om aan geld te komen, maar ook om uitleg te geven wat lenen bij DUO precies inhoudt voor nu en later.

Inkomen ouders buiten beschouwing laten De hoogte van de aanvullende beurs wordt berekend met het inkomen van de ouder(s). Soms heeft de student niet of nauwelijks contact met zijn ouder(s). Dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de aanvullende beurs. In sommige gevallen kan het inkomen buiten beschouwing gelaten worden. De student kan daardoor een (hogere) aanvullende beurs ontvangen. Lees hier meer.

Stoppen in het eerste jaar: eerstejaarsregeling  In het eerste jaar van een hbo- of universitaire opleiding kunnen studenten kijken of de opleiding bij ze past. Stoppen ze voor 1 februari? Dan hoeven ze de prestatiebeurs (basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct) niet terug te betalen als ze hun studiefinanciering ook voor 1 februari stopzetten. Hebben studenten al een mbo-diploma op zak? Dan geldt de eerstejaarsregeling tot het einde van het 1e studiejaar in het hbo. Lees hier meer.

Studievertraging Als een student door bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt, kan er soms een uitzondering worden gemaakt op de regels van de prestatiebeurs. In overleg met de studentendecaan kan de student een Verzoek voorziening prestatiebeurs aanvragen. De decaan moet het verzoek eerst ondertekenen voordat de student de verlenging kan aanvragen.

Bekijkjetoekomst Event: Save the date

De kogel is door de kerk; op 8 oktober staat de 6e editie van Bekijkjetoekomst Event voor 4-havo gepland!

Na een inventarisatie bij de havo-decanen wat een goede datum is voor het BJT Event (rekening houdend met toets- en reisweken) kwam deze datum als favoriet uit de bus.  

Dit jaar wordt de locatie van het event: De Fokker Terminal in Den Haag. Meer info volgt snel.

 

 

Havo-decanendiner

Op maandag 22 april nodigt ROC Mondriaan havo decanen graag uit om deel te nemen aan het havo-decanendiner.

Onderwerpen voor de avond zijn o.a.:

  • Waar ligt de behoefte van de havo-leerling en ouders/verzorgers?
  • Wat is nodig om deze overstap succesvol te maken, voor zowel leerlingen met een havo-diploma als zonder diploma?
  • Wat biedt ROC Mondriaan aan begeleiding en ondersteuning?
  • Welke opleidingen biedt Mondriaan aan in een verkort traject voor gediplomeerde havisten?

Je kunt je tot 12 april  hier aanmelden voor het diner.

Terugblik Decanenmiddag Spirit4you & HKS

Op donderdag 15 februari vond onze havo-mbo-hbo netwerk plaats. Het thema was ‘Geldzaken bij studeren’. Spirit4you organiseerde deze bijeenkomst in samenwerking met de HKS (Haagse Kring voor Schooldecanen).

Super fijn dat er meerdere instanties aan het woord zijn gekomen die één of meerdere aspecten van het thema belichtten. Zo vertelde de Erasmus Universiteit iets over hun tool ‘Wat kost studeren?’, heeft de afdeling Financieel Gezond van de Gemeente Den Haag een 'proeverij' over hun aanbod gegeven en heeft SchuldZero ons voorgelicht over hun activiteiten om schulden bij jongeren te voorkomen of te helpen bij het aflossen.

Uiteraard zijn de decanen zelf ook nog even aan 'de tand' gevoeld over hun kennis m.b.t. studiefinanciën. Daarnaast hebben studenten verteld over hun eigen ervaringen en over alle kosten die zij hebben (gemaakt) tijdens hun studieleven.

Afmelden nieuwsbrief

Spirit4you.nl | © Spirit4you 2020