Spirit4you wil havo-scholen ondersteunen en adviseren met de implementatie en uitvoering van een degelijk en praktisch programma LOB, gebruikmakend van de expertise die in de regio Haaglanden en daarbuiten ontwikkeld is. Hiermee kunnen scholen de overstap van hun leerlingen naar het hbo zorgvuldig voorbereiden.

LOB-cv

Het LOB-cv

Het LOB-cv is een belangrijk instrument om de overstap van de havo naar het hbo te verbeteren. Het heeft een meerwaarde voor zowel havoleerlingen als voor de hogescholen.

Voor de havoleerling is het LOB-cv een goed middel om zich voor te bereiden op de studiekeuzecheck en het intakegesprek op het hbo. De leerling zet alles op een rij wat met zijn studiekeuze te maken heeft en krijgt hierdoor inzicht en overzicht. Voor het hbo geeft het LOB-cv een vollediger beeld van de havo-leerling die zich aanmeldt. Op deze manier kan er beter worden ingegaan op de aangegeven kwaliteiten, studiekeuzeactiviteiten, motivatie en verwachtingen van de betreffende leerling.

Uw leerlingen maken een account aan met behulp van hun e-mailadres. Leerlingen beheren hun eigen account; zij bepalen de inhoud van hun LOB-cv en wie het mag zien. Eenmaal ingelogd verschijnen de zes thema's waarover ze vragen moeten beantwoorden. Ze doorlopen stap-voor-stap deze onderdelen en vullen alles zo goed mogelijk in.


Bij De Haagse Hogeschool hebben de toekomstige studenten de mogelijkheid om hun LOB-cv te uploaden bij het aanvragen van een studiekeuzecheck.
De studiekeuzecheck is een gesprek om de laatste twijfels wat betreft hun keuze voor de opleiding te bespreken.

Verder lezen
Bekijkjetoekomst in het hbo

Studiekeuze event

Op 6 oktober 2020 vond het hbo-event Bekijkjetoekomst in het hbo online plaats. Met dit hbo-event krijgen havo 4 en 5-leerlingen en mbo-4 studenten de kans om alvast voor te sorteren op de open dagen van hogescholen, die later in het schooljaar zullen plaatsvinden. Tijdens het online 'festival' gaat iedereen langs deze 3 tenten:

 • de mainstage waar alle Sectoren in het hbo worden gepresenteerd;
 • het podium over Kwaliteiten & interesses;
 • en de Wegwijs in het hbo-tent.

Bij elke tent zijn er video's en vlogs van hbo-studenten te zien en is het mogelijk te chatten met een hbo'er en extra informatie te downloaden.
Met behulp van het begeleidend lesmateriaal kunnen leerlingen nóg meer uit dit hbo-event halen. Zo krijgen zij een stimulans om na te denken over hun volgende stap.

Wat kun je verwachten
Ontdek de 9 sectoren van het hbo:

 • Aarde en Milieu
 • Economie en bedrijf
 • Gedrag en Maatschappij
 • Gezondheid
 • IT & Design
 • Kunst en Cultuur
 • Onderwijs en Opvoeding
 • Recht en Bestuur
 • Techniek

Lees meer

 

 

Digitaal lesmateriaal

Digitaal lesmateriaal havisten

Het is niet makkelijk voor havoleerlingen om een goede studiekeuze te maken. Vaak hebben ze nauwelijks een idee in welke richting ze het moeten zoeken. Maar ook het tegenovergestelde komt voor: leerlingen die zo vastbesloten zijn (altijd al docent willen worden) dat ze geen andere keuzemogelijkheden onderzoeken. De beste manier is bij de leerlingen zèlf te beginnen en ze te laten onderzoeken wat hun persoonlijke kenmerken, kwaliteiten en interesses/motieven zijn. Deze stappen vormen de basis voor de rest van hun studiekeuzeproces namelijk: oriënteren, verdiepen/vergelijken, een opleiding kiezen en de knoop doorhakken.

Bij de invulling van dit digitale lespakket over studiekeuze is uitgegaan van de vijf loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers:

Kwaliteitenreflectie > Wie ben ik, wat kan ik?
Motievenreflectie > Wat wil ik, wat drijft mij?
Werkexploratie > Welk soort werk past bij mij?
Loopbaansturing > Wat wil ik worden?
Netwerken > Wie kan mij daarbij helpen?
 

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
Rolmodellen

Rolmodellen inzetten 

Spirit4you maakt graag en dankbaar gebruik van student rolmodellen. Door het inzetten van rolmodellen tijdens studiekeuzeactiviteiten, les- en beeldmateriaal krijgt de aankomende student veelal een beter beeld wat hem/haar straks te wachten staat. Aan de hand van rolmodellen raakt de mbo'er en havist; bewust van zijn vaardigheden, zijn ambitie en zijn toekomstbeeld. Het maakt ook de weg naar zijn doel(en) duidelijker.
Vragen die we in ons achterhoofd houden bij het betrekken van rolmodellen voor de doelgroep zijn o.a.:

 • Welke aspecten van de rolmodellen vindt de doelgroep belangrijk om te zien?
 • Wat kan het rolmodel meegeven aan de aankomende student? Wat is de meerwaarde van zijn/haar verhaal?
 • Hoe ziet een dagelijkse dag van een student rolmodel eruit?
 • Welke vaardigheden en inzichten heeft het rolmodel nu ten opzichte van de fase van de leerling?

De kracht van rolmodellen zit in het feit dat de leerling zichzelf spiegelt aan het rolmodel en daarmee zijn/haar toekomstmogelijkheden positief inziet en hieruit motivatie haalt.

Overstapp - naar het hbo