home   >   havo-hbo   >   sterker-op-het-hbo

De overstap van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs is voor de leerling in veel gevallen niet altijd makkelijk. De omgeving is anders, de manier van leren, wellicht op kamers, voor jezelf zorgen, minder ondersteuning vanuit de school zelf, zelfstandig(er) leven. Deze transitie vormen voor Spirit4you de basis voor een aanpak om ervoor te zorgen dat de studenten in het eerste half jaar van hun hbo-studie goed en stevig landen en de tools in handen krijgen om met vertrouwen het hbo in te gaan.

Begeleiding

Het LOB-cv

Het LOB-cv is een belangrijk instrument om de overstap van de havo naar het hbo te verbeteren. Het heeft een meerwaarde voor zowel havoleerlingen als voor de hogescholen.

Voor de havoleerling is het LOB-cv een goed middel om zich voor te bereiden op de studiekeuzecheck en het intakegesprek op het hbo. De leerling zet alles op een rij wat met zijn studiekeuze te maken heeft en krijgt hierdoor inzicht en overzicht. Voor het hbo geeft het LOB-cv een vollediger beeld van de havoleerling die zich aanmeldt. Op deze manier kan er beter worden ingegaan op de aangegeven kwaliteiten, studiekeuzeactiviteiten, motivatie en verwachtingen van de betreffende leerling.

Uw leerlingen maken een account aan met behulp van hun e-mailadres. Leerlingen beheren hun eigen account; zij bepalen de inhoud van hun LOB-cv en wie het mag zien. Eenmaal ingelogd verschijnen de zes thema's waarover ze vragen moeten beantwoorden. Ze doorlopen stap-voor-stap deze onderdelen en vullen alles zo goed mogelijk in. 

 

Hbo-vaardigheden

Hoe hbo-vaardig maken leerlingen de overstap naar het hbo? Veel aandacht besteden aan hbo-vaardigheden in het laatste jaar van havo/mbo helpt leerlingen/studenten sterker te starten met hun studie. Terugkomen op deze vaardigheden tijdens de eerste 100 dagen op het hbo helpt studenten hun studie goed op te kunnen blijven pakken. 

Professionalisering

Symposia

In het kader van een betere doorstroom naar het hbo en een betere start en verblijf op het hbo organiseert Spirit4you in het studiejaar 2020/2021 een drietal symposia. Elk met een ander thema, allen gebaseerd op de versterking naar/op het hbo. De symposia zijn bestemd voor collega's in het vo, mbo en hbo en overige geïnteresseerden.

Data symposia 2020-2021 volgen

 

Monitoring

Spirit4you havo-hbo heeft de doorstroom naar en switch en uitval op het hbo vanuit de havo-scholen in de regio Haaglanden geanalyseerd. Zo wordt inzicht gegeven in leerlingstromen: hoeveel leerlingen van welke havo-school zijn na een cursusjaar nog actief in de opleiding? En hoe groot is de uitval per opleiding van de hbo-instellingen in de regio Haaglanden? 

In de notitie Aansluiting havo-hbo wordt een aantal thema’s met betekking tot overstap hbo en studiesucces geanalyseerd. Doel van deze notitie is het gesprek op gang te brengen over doorstroom en uitval van havo naar hbo en te werken aan concrete plannen ter verbetering. Mocht u in gesprek willen over de inhoud van deze monitoring, dan bent u hartelijk welkom te reageren via info@spirit4you.nl.

Onze thema's

Vestibulum sodales gravida finibus. In ac metus quam. Nullam consectetur rutrum nibh, non rhoncus purus lacinia sed. Maecenas vitae nisi in risus sollicitudin feugiat vel finibus tellus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Cras ultrices pharetra est ut gravida. Sed vitae lorem ac nisi faucibus placerat. Cras vel dignissim libero. Pellentesque eget congue nulla. Nunc eu risus pellentesque, vulputate lorem sit amet, fringilla ante. Sed ante ligula, molestie et libero et, viverra faucibus justo. Aliquam et gravida arcu.

Loopbaanorientatie
Lees meer
Verbetering aansluiting
Lees meer
Professionalisering en netwerken
Lees meer
Samenwerking

Spirit4you vo-mbo-hbo heeft een zeer nauwe samenwerking met diverse stakeholders in regio Haaglanden. Door samen te werken, van elkaar te leren en expertise te delen en de klant centraal te stellen, gaan wij ervan uit dat we samen de overstap naar en op het hbo kunnen verbeteren. Hieronder enkele voorbeelden van samenwerkingen:

Lectoraat Inclusive Education
Dit lectoraat legt zich toe op actiegericht onderzoek om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom en opgenomen voelt en ondersteund wordt om zijn of haar potentieel op onderwijsgebied optimaal te kunnen ontplooien. 

Denktank Spirit4you
Een 4-tal keer per jaar komen decanen, mentoren, docenten en onderwijsdeskundigen vanuit vo, mbo en hbo bij elkaar om het programma van Spirit4you havo-mbo-hbo te toetsen en te beoordelen.

Versterking van wereldburgerschap